tirsdag 24. november 2009

Eksperimentering med dybdeskarphet


I dag i timene på skolen har vi eksperimentert med blenderåpning og dybdeskarphet! Jeg var på gruppe med Anne Lene, Andreas og Maiken. Vi fikk en time på oss og valgte å spasere ned til sjøen ved skolen. Har brukt Nikon D40. Ovenfor ser du en bildecollage med noen av resultatene. Julestemning!

Men hva er dybdeskarphet?
Det området som vises skarpt innover i bildet kaller vi for dybdeskarphet. Dybden er avhengig av flere faktorer, men vi kan kort si at stor blenderåpning gir liten dypde-skarphet, mens liten åpning gir stor dybdeskarphet. Blenderåpningen har stor betydning for det visuelle resultatet av bildet. Ved stor blenderåpning får vi rask lukkertid (fryser bevegelser og hindrer uskarpe bilder)

Bildet nedenfor er tatt med liten blenderåpning (altså med et stort tall), og det kommer da lite lys inn i kameraet. Ved bruk av blitz i slike tilfeller kan du oppnå et lysere resultat, med en fortsatt stor dybdeskarphet. Har fotografert kongler med sjøen i bakgrunnen.


På fotografiet nedenfor har jeg brukt stor blenderåpning. Jeg har fotografert en merkelig sak nede ved vannet - tror det er en råtten nype. Synes i alle fall motivet hadde et interresant uttrykk. Du kan se at bildet er skarpest på midten - midt i "nypen", og blir svakere ut i sidene.


Har nedenfor lagt ut enda en collage som viser noen av
resultatene våre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar