tirsdag 20. april 2010

KoldnålI det siste har vi arbeidet med koldnåltrykk! Det er en spennende teknikk. Vi fikk i oppgave å lage et dyptrykk med koldnål med fokus på romskapende virkemidler i komposisjonen. Idéen bak trykket mitt var å lage noe som omhandler natur. Jeg valgte å bruke en komposisjon av rådyr, fjell, trær, blader og fugler. Men komposisjonen har et stilisert uttrykk med stripete fjell, blader som henger i tråder, sirkelformede stener osv. Derfor skapte jeg et litt mer moderne uttrykk. Jeg har lagt vekt på romskapende virkemidler ved å bruke da Vinci-teknikken i fjellene (fjell som ligger foran hverandre for å skape dybde). Jeg har også plassert sirkler, blader, trær og rådyr i en overlappende effekt, slik at det skapes mer romvirkning.

Komposisjonen er en sammenseting av disse elementene som jeg nevnte i forrige avsnitt. Jeg har latt to av sirklene være skraverte. Da skaper jeg gjentakelse. Det samme gjelder bladene. Store og små blader er gjentatt rundt i hele bildet. Alle fjellene er stripete. Stripene går i ulike retninger. Noe som skaper sammenheng, samt kontrast. Jeg plasserte også to fugler øverst i bildet for å ta opp igje alle detaljene nederst i bildet.

Dyptrykk er en trykketeknikk innen grafisk industriell produksjon og innen grafikk. Motivet kan enten påføres en plate mekanisk eller etses på. Dette skjer enten ved hjelp av syre og kjemikalier eller ved hjelp av mekaniske redskaper. Platens høyeste parti blir tørket av, mens sverte blir liggende igjen nede i graveringen.
Koldnålstrykk er den reneste versjonen av dyptrykk - vi trenger ingen kjemiske substanser. Det er en grafisk trykketeknikk der vi bruker en koldnål, en kraftig nål av herdet stål, til å risse ned i en plate av metall, sink, kobber eller pleksiglass.

Framgangsmåte: I starten fikk vi utdelt hver vår metallplate. Deretter laget alle hvert sitt motiv med fokus på rom og dybde. Motivet ble overført til metallplaten med hjelp av blåpapir. Vi risset motivet ned i platen med hjelp av en koldnål. En ca 15 cm lang nål med kraftig skaft og skarp spiss. Når motivet var ferdig utrisset pusset vi kantene før vi skulle lage selve trykket. Vi la trykkene våre på en varmeplate og arkene som vi skulle trykke på i lunkent vann. Arkene låg i bløt i ca 5 min før vi la dem i en avis for å tørke. Etter at plata ble passe varm dekket vi den med sverte (ved hjelp av en rulle på en stor glassplate). Vi la trykket vårt på varmeplata igjen og lot den ligge der til den ble varm (ca 5 min). Deretter tørket vi av sverten med tørkepapir og avispapir, slik at det kun ble liggende igjen sverte i motivrisset. Vi la metallet på litt papir, for så på en rulle som er egnet til slik teknikk. Så la vi arket over trykket og papir over der igjen. Til slutt la vi et tykt felt-lag over det hele, før vi rullet frem og tilbake med rulla. Da var motivet overført på arket! Nedenfor har jeg lagt ut en bildecollage fra prossessen:


Vi har flere kunstnere som har brukt koldnål. Rembrandt er et godt eksempel - han brukte koldnål ofte. Tyske Max Beckmann er et godt eksempek på en kunstner fra nyere tid som bruker koldnål. Han levde fra 1884 til 1950 og var en svært dyktig kunstner innen mange områder. Nedenfor har jeg lagt ut et koldnåltrykk som han lagde i 1917. Bildet heter "Godt nyttår!":Jeg likte godt å prøve ut denne teknikken. Det var helt nytt for meg, noe som gjenspeiles i resultatet... Men kjekt var det og jeg har lært masse om koldnål og dyptrykk, hvilke teknikker dette er og hvordan de utføres. Teknikken er litt mer innviklet enn f. eks. lino, som vi prøvde sist gang, men jeg synes det er verdt det. Resultatene blir mye finere. Kjekt å arbeide med metall, sverte, nåler, varme og rulling! Selv om teknikken var kjekk, var den likevel litt utfordrende og krevende fordi det var helt nytt for meg og fordi det krever mye tålmodighet og nøyaktighet. Lager du en feil strek, kan den ikke fjernes..
Det er veldig gøy å arbeide litt med trykk for tiden, ikke bare foto. Så jeg vil si dette var en lærerik oppgave - jeg har tross alt lært hva det er og hvordan det hele fungerer. Jeg er fornøyd med egen innsats og produkt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar