onsdag 28. oktober 2009

Sjablong



Vi fikk en ny oppgave sist uke, der vi skulle lage trykk med tekstilfarger, både positivt og negativt, på valgfri tekstil. Jeg valgte å trykke meg selv på en hvit T-skjorte. Vi skulle bruke foto for å dokumentere prossessen og skrive et blogginnlegg der vi skulle presentere hva vi lærte. Bildedokumentasjonen skulle være framstilt som en collage. Nedenfor kan du se foto av prossessen og utviklingen av oppgaven.


Ideen bak trykket mitt er et stilig, feminint og urbant uttrykk. Jeg ville det skulle være en eleganse over det. I tillegg tenkte jeg å bruke meg selv som motiv. Tenkte også å bruke svart, grått og rødt fordi det er farger som er stilige sammen. Planen var at fargene og sigaren sammen med meg skulle gi en "fransk" følelse? Dette var selvfølgelig annerledes i hodet mitt en på selve trykket.

Komposisjonen er gjennomtenkt. Jeg har gjentatt rødfargen tre steder - i leppestiften og to plasser i bakgrunnen. Har også tatt opp de gråe trykkene over hele sjablongen, slik at det blir samspill. Har også latt det bli balanse ved at jeg har tre elementer - ansiktet mitt og to hender. Den ene hånden holder en sigar, slik at den kommer mer i fokus og passer sammen med alle detaljene i ansiktet.

Til slutt vil jeg bare si at denne oppgaven har for meg vært både kjekk og lærerik, samt utviklende og utfordrende. Jeg likte veldig godt selve teknikken. Det er fordi den er enkel å jobbe med, samtidig som resultatet kan bli så stilig. Teknikken er artig og jeg er sikker på at jeg kommer til å få bruk for den igjen. Jeg har lært mer om sjablongtrykk og hvordan man praktiserer denne teknikken. I tillegg har jeg sett hvor mye forskjellig en kan lage av en så enkel teknikk. Jeg har også lært triks og lure måter å trykke på.
Har også utviklet meg innen Photoshop i denne oppgaven - lært hvordan man stiliserer et bilde, sånn at det blir lettere å skjære ut!

Mer om trykk!

Sjablongtrykk er en fantastisk teknikk. Du begynner med å skjære ut en form i en plate, helst en papplate eller en utbrettet kartong. Det er lurt og ha en enkel og stilisert form. Deretter kan en bruke formen på mange forskjellige måter. Legg utskjæringen på gjenstanden du vil at trykket skal være på, for eksempel en T-skjorte, en duk eller en vegg, og fyll formene. Du kan velge mellom maling, spray og trykk inni disse formene. Dersom en synes én sjablong er for enkelt, er det fint å bruke flere sjablonger oppå hverandre. En kan også bruke ulike farger og nyanser. Har lagt ut en
film jeg fant på Youtube - her får du møte en utrolig dyktig mann som driver med det samme!
Plantrykk er en annen form for trykking. Kjennetegnet til teknikken er at du bruker en plate til å trykke med. Platen brukes til p danne et trykk fordi den i forhold til andre trykkemetoder ikke inneholder opphøying eller utskjæring. Det lages spor som malingen skal ligge i, og et eksempl på slik trykking er lino.

Det er mange kunstnere som har brukt sjablonger - det er rett og slett inspirerende å se på! Jeg blir mektig imponert over hvor vakre trykk de kan lage! Et godt eksempel på en dyktig kunstner som bruker sjablongtekikk, er Banksy. Han har utrolig mange flotte verk, spesielt veggmalerier. For en måned siden var jeg på NuArt-mønstringen i Stavanger, der også mange kjente grafittikunstnere presenterte. Her var det mange flotte trykk å se! Vi har mange andre dyktige kunstnere innen denne stilen, for eksempel Nock Walker, Blek le Rat, DOLK og Swoon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar